Urheiluvammojen ensiapu ja hoito

21.2.2025

Urheiluvammojen ensiapu ja hoito

Treeneissä astuit vähän ohi ja nilkasta kuului inha kivulias poksahdus ällöttävän tunteen kera, kun nilkka vierailee asennossa, jossa sen ei ehkä olisi tarkoitus käydä. Onnittelut, olet juuri nyrjäyttänyt nilkkasi ja nyt pitäisi taas muistella, mites tässä nyt kuuluu edetä seuraavaksi!

Kylmää, kohoa ja kompressiota - vai miten se menikään?

Kolme koota on vanhentunut malli ja nykyään suositellaan PEACE and LOVE mallia [1]. Vammat kuitenkin sattuvat nopeasti, eikä aina pysty muistamaan mistä mikäkin kirjain olikaan taas lyhenne. Oikea toimiminen heti alussa nopeuttaa takaisin kentälle pääsyä.

Mitä tehdä ensimmäisenä?

PEACE:

P (Protect) – Suojele:
Kun sattui, ensimmäisenä ei kannata kokella kuinka pahasti kävi. Eli kun edes epäilet, että jotain sattui, ota suosiolla pieni tauko, jotta voidaan arvioida mitä kävi. Muutaman päivän päästä on helpompi arvioida menoa.

E (Elevate) – Kohota:
Tässä ei mitään sen kummempaa, pidä loukkaantunut alue mahdollisuuksien mukaan koholla. Pyri saamaan alue sydämen yläpuolelle.

A (Avoid) – Vältä:
Tai käytä harkiten. Vammat usein sattuvat enemmän tai vähemmän. Kivun hoidossa kuitenkin kannattaa hetki pohtia mitä käyttää. Tulehduskipulääkkeet, sekä kylmä (Kyllä kuulit oikein, kylmä), ei välttämättä ole suositeltavia kivunhoitomenetelmiä, sillä on viitteitä näiden häiritsevän kehon normaalia tulehdusreaktiota. [5] Tästä ei kuitenkaaan tarvitse ahdistua liikaa. Kivun hoito on kuitenkin merkittävä asia, mutta tämä vain pohdinnaksi.

C (Compress) – Purista:
Ehkä tärkeimpiä ensimmäisiä asioita, joita alueelle kannattaa tehdä. Ei väliä miten, kunhan alueelle aiheuttaa painetta. Tämä on tärkeää turvotuksen ehkäisemiseksi.

E (Educate) – Ohjeista:
Tämä on ehkä vaikein vaihe ja syy miksi kannattaa vierailla ammattilaisen pakeilla. Oikeat ohjeet vamman kanssa toimimiseen heti ensihetkistä lähtien parantaa vamman paranemista.

Miten toimia, kun nilkka nyrjähtää?

  1. Kohota ja purista. Unohda kylmäpussit - koipi ylös ja purista! Tyyli on lähes vapaa, kunhan puristat vammakohtaa. Alaraajavammojen kanssa on helpointa pyytää kaveria avuksi.

  2. Nyt sitten kaverin kanssa pohditte rauhassa mitä ensiapu laukusta tarvitaan. Usein ensiapuun tarvitaan vain elastaani side, joka laitetaan alueen ympärille niin napakasti, että vähän tuntuu epämukavalta, mutta veri kiertää. Tällä sekä jatketaan kompressiota, mutta samalla saadaan tuettua alue.

  3. Näiden jälkeen voidaan ihmetellä miten jatketaan. Usein, kun vamma-alue on tuettu, eikä sitä käytetä, pysyy se suht kivuttomana ilman kipulääkkeitä. Tarvittaessa voi käyttää ei-tulehduskipulääkkeitä.

Mutta minne sitten mennään

Jos et ole varma, pitäisikö käydä lääkärissä, käy lääkärissä!

Nyt kun ensiapu on suoritettu voidaan ihmetellä LOVEa. Tämä on nyt se hetki jolloin kannattaa tulla vierailemaan Fysioterapeutilla. Kuntoutus on parasta aloittaa mahdollisimman nopeasti vamman jälkeen eli ei kannata ujostella hieman mustelmaisen ja turvonneen raajan esittelyä. Kuitenkin on suositeltava käydä lääkärissä ensimmäisenä.

LOVE:

L (Load) – Kuormita:
Lepo suositellaan korvaamaan sopivalla kuormituksella. Ja sopiva kuormitus ei tarkoita heti entistä treeniä nilkka paketissa! Vaan aloitetaan maltilla, niin homma etenee kivasti.

O (Optimism) – Pysy positiivisena:
Helpommin sanottu kuin tehty, mutta tällä on suuri merkitys lopputulokseen.

V (Vascularisation) – Tue verenkierron palautumista:
Muutama päivä vamman jälkeen aloitettu aerobinen harjoittelu edistää normaalin verenkierron palautumista auttaen kudosten paranemista. Tässä kuitenkin tarkkana, miten tämä toteutetaan.

E (Exercise) – Harjoittele:
Tässä kohtaa viimeistään kannattaa tulla fysioterapeutin puheille.

Kuntoutus parhaimmillaan on moniammatillista yhdessä kulkemista, jossa myös sinä olet yksi aktiivinen osapuoli. Voisi melkein sanoa, että sinä olet tärkein asiantuntija porukassa. Me muut vain vähän ohjaamme oikeaan suuntaan.

Milloin hakeutua lääkärin vastaanotolle?

Jos jokin seuraavista seikoista ilmenee, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle välittömästi “kulkematta lähtöruudun kautta”:

  1. Pään alueen vammat:
    Näihin kuuluvat esimerkiksi aivotärähdykset ja epäilyt kasvojen alueen murtumista.

  2. Murtuman epäilyt:
    Jos epäilet murtumaa, ei ole syytä odottaa seuraavaan aamuun.

  3. Voimakas turvotus:
    Mikäli os polven tai olkapään tilalla näyttää olevan rantapallo, voisi olla paikallaan kipittää myös lääkäriin.

  4. Kyvyttömyys kantaa kehon painoa:
    Mikäli et pysty kävelemään itsenäisesti ulos treenihallista, on paikallaan käydä lääkärissä.

Miksi perinteisestä kolmesta K:sta on luovuttu?

Ehkä otsikko hieman harhaan johtava, sillä jos katsotaan PEACE ja LOVE kohtia huomataan, että kolmesta tutusta K:sta kaksi on edelleen mukana meiningeissä. Ainoastaan kylmä ei enää ole kolmikosta mukana. Tämä ei tarkoita, etteikö sitä saisi käyttää kivun hoidossa, vaan sen asema on hieman muuttunut.

Aikaisemmin on ajateltu, että kun kylmä supistaa verisuonia ja vähentäisi tätä kautta turvotusta. Tavallaan maalaisjärjellä ihan looginen ajatus. Tätä tukevaa tutkimustietoa on kuitenkin saatavilla niukasti. [2,3] Myöskin, kun tarkastelemme nykyisiä käypähoito suosituksia huomaamme, että kylmäkallen pakastimesta penkomisen ohjeistus loistaa poissaolollaan. [4] Kivun hoidossa edelleen kylmähoidolla kuitenkin on paikkansa, mutta kipu ansaitsee oman artikkelinsa.

Ensiavussa myös, kuten aikaisemmin totesimme, heti ensihetkistä oikeintoimiminen nopeuttaa toipumista. Alku metreillä isoin asia, mihin pystymme vaikuttamaan, on turvotus, joka rupeaa syntymään heti vamman satuttua. Tämän vuoksi siinä ajassa, joka kaverilta kestää kipittää pakastimelle, paniikissa etsiä jotain kylmäpakkaukseksi kelpaavaa ja kipittää takaisin, turvotuksen syntyminen on ehtinyt jo alkaa. Pelkästään koholla ja kompressiolla voimme ehkäistä turvotusta paljon tehokkaammin, vaikka se olisikin hieman epämiellyttävämmän tuntuista.

Artikkeli pohjautuu Terve urheilija -suosituksiin [5].

Loppuun vielä pakolleen itse mainonta: Mikäli huomasit, että olet siirtynyt nilkka rusahduksen rauhasta rakkauden tielle, tule piipahtamaan vastaanotolla.

Lähteitä epäilijöille:

[1] Dubois B, Esculier J-F. 2020. Soft-tissue injuries simply need PEACE and LOVE. Br J Sports Med

[2] van den Bekerom MP, Struijs PA, Blankevoort L et al. What is the evidence for rest, ice, compression, and elevation therapy in the treatment of ankle sprains in adults? J Athl Train. 2012 Jul-Aug;47(4):435-43.

[3] Bleakley C, McDonough S, MacAuley D. The use of ice in the treatment of acute soft-tissue injury: a systematic review of randomized controlled trials. Am J Sports Med. 2004 Jan-Feb;32(1):251-61.

[4] kaypahoito 2024, itselääkitys

[5] terveurheilija 2023, urheiluvamman-ensiapu